Jo valmiiksi taloudellisella veitsenterällä tasapainoilleet kunnat tarvitsevat järjestökenttää nyt enemmän kuin koskaan. Koronaepidemia tulee todennäköisesti heikentämään kuntien taloutta tänä vuonna vähintään 1,5 miljardia euroa, kuntien edunvalvontajärjestö Kuntaliitto tiedottaa. (IS 23.3.2020)
Nicehearts ry sulki toimipisteensä 17.3. suojatakseen asiakkaidensa ja henkilökuntansa terveyttä. Työ ei loppunut, päinvastoin. Viime viikko kului vaihtoehtoisten työtapojen etsimiseen ja sellaisten uusien kanavien luomiseen, missä asiakkaiden kohtaamista ja auttamista voi jatkaa. Jo valmiiksi haastavassa tilanteessa ja/tai yksin olevien asiakkaiden elämään koronavirus ja eristys voi tuoda ylitsepääsemättömiä ongelmia.
Niina Kupiainen, Me-talo Lappeenrannan koordinaattori:
“Näkisin nyt tärkeimpänä asiana sen, että teemme niitä asioita jotka ihmisiä mietityttävät eniten ja myös kuuntelemme herkällä korvalla ajankohtaisia tarpeita. Tällä hetkellä ihmisiä mietityttää selvästi mm. kotona opiskelu, oikean tiedon saaminen ja terveenä pysyminen.
Isoin kysymys tällä hetkellä on itselleni se, että miten ryhmiin ja kohtaamiseen painottuva työmme on siirrettävissä muille foorumeille. Kuinka siirrämme laadukkaan kohtaamistyön verkkoon?”
Hyvänä esimerkkinä toimiikin Lappeenrannan toimipisteen viime viikolla vauhdilla luotu uusi verkkoryhmä, joka tukee lapsia ja vanhempia etäopiskelun uusissa ja usein haastavissa tilanteissa. Myös maahanmuuttajaäideille tarkoitetut kielikurssit ovat jo tällä viikolla siirtymässä verkkoalustalle,
Tässä taas Tyttöjen Tilan to do -listaa kuluvalle viikolle, suunnitteilla mm seuraavaa:
- Kouluryhmiä jatketaan Discordin tai Zoomin kautta, jotta voidaan tukea nuoria etäopiskelun haasteissa.
- Sosiaalisen median viikkokalenteri kehitteillä: maanantaina Hipsu-live, tiistaina Sateenkaariryhmä–Zoom, keskiviikkona Avoin olohuone -Instagram-live, teematorstait etänä, perjantaisin nuorten äitien Zoom-ryhmä
- Instagram LIVE: tulee ilmoitus seuraajille, että kyseinen tili on livessä ja siihen voi liittyä ja osallistua esimerkiksi vain ihan katsomaan tai sitten laittamalla kommentteja. Tyttöjen Tila voi järjestää yhteisen instaliven + yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (esim. nyt suunnitteilla HNNKY:n tyttöjen olohuoneen kanssa).
Helsingissä yksi Naapuriäiti-ohjelman vapaaehtoisista piti jo oma-aloitteisesti oman lähiötoimintaryhmänsä Zoomissa.
Palveluohjaus jatkuu henkilökohtaisesti WhatsApissa ja puhelimitse, mutta tapaaminenkin on mahdollista, jos on kyse toimeentulosta, terveydestä tai jostain vaikeasta asiasta, mikä ei selviä pelkällä soitolla.
Tiedoitamme ryhmistä ja uusista toiminnoista mm Niceheartsin Facebook-sivulla sekä kaikkien ryhmien omissa somekanavissa. Tässä oli vain muutamia esimerkkejä siitä, miten kohtaamiseen perustuva toiminta ja auttaminen voivat muuntua olosuhteisiin sopivaksi hyvin lyhyessä ajassa. Kolmannen sektorin yksi vahvimmista puolista onkin joustavuus ja mahdollisuus reagoida nopeasti.
Isoin kiitos kuuluu tietysti upealle henkilökunnallemme upeasta, luovasta ja innostuneesta asenteesta ja työstä tässä vaikeassa tilanteessa.
Erillään mutta ei yksin!
Pirja Paasilahti, Niceheartsin viestinnästä ja kumppanuuksista vastaava projektipäällikkö
Recent Comments